Artikel trykt i Costume. Får du hjertebanken og svedige håndflader, når kalenderen siger eksamenstid? Du er ikke alene. Vi giver dig ekspertens bedste råd til en (næsten) stressfri eksamensperiode
Sommer er lig med sol, ferie og tid til afslapning. Men for mange er sommer også ensbetydende med angst, svedige håndflader og stress – det er nemlig eksamenstid.
Vi lever i et samfund, hvor karakterer er i fokus og forventningerne er høje – fra vores omgivelser og ikke mindst fra os selv. Eksamensperioden er derfor en stresset tid for mange unge, og i alt for mange tilfælde bliver presset så stort, at nogen bukker under.
For at dulme nerverne har vi talt med cand.mag. i psykologi Anna Stelvig fra klinikken Studymind, der tilbyder værktøjer og forløb, som får studerende lettere igennem studietiden.
Anna er specialiseret i at behandle eksamensangst, og deler her sine syv bedste råd til at tackle den stress, der kan opstå i eksamensperioden.
1. Lav en læseplan
“Noget af det bedste, du kan gøre for sig selv, er at lave en læseplan. Planen hjælper dig med at strukturere din tid og skabe overblik, og så viser den dig, at du nok skal nå det hele. Det er vigtigt, at planen ikke kun indeholder de ting, du skal nå – den skal også indeholde pauser og fritid.”
2. Pas på dig selv
“I eksamensperioden kommer man let til at nedprioritere alt, der ikke har med læsning at gøre. Det vil sige mad, søvn, motion, hvile og fritid. Man overhører kroppens naturlige behov, og til sidst slår kroppen igen – og det skaber ikke optimale læringsforhold.”
Anna Stelvig har defineret en række anbefalinger, som er værd at være opmærksom på, når man læser til eksamen:
- Se studiet som et fuldtidsjob, og læs maks otte timer dagligt
- Husk de små pauser; ti minutters pause hver time, en god, lang frokost, en gåtur, og så videre
- Få rigeligt med sund mad og væske, så din hjerne kan arbejde optimalt
- Sluk for udefrakommende støj; mobilen, sociale medier, tv’et, mail og andre småting, der kan forstyrre dit fokus
- Drop multitasking
3. Fokusér på læring
“Studietiden, og eksamen, handler om at lære og udvikle sig fagligt og personligt. Så fokusér på dét, i stedet for på din karakter. Selve eksamen er et øjebliksbillede, som du kun til en vis grad kan påvirke, men når det kommer til faglig læring, har du kontrollen. Så beslut dig for, at du vil lære – så følger den gode karakter sandsynligvis med.”
4. Drop skrækfantasierne
Ifølge Anna Stelvig er forventningspresset og skrækscenarier om slutresultatet noget af det, der stresser allermest op til en eksamen.
“I stedet for at bruge din energi på bekymringer og forestillinger om resultatet og hvad der måske sker, skal du lægge dine kræfter på det faglige, følge din plan, og tage det ét skridt ad gangen.”
5. Sænk dine krav, og prioritér
“Unge, og piger især, har store krav til det, de skal præstere. Ikke kun på studiet, men på mange områder i tilværelsen. Men det er de færreste, der kan jonglere eksamen, venner, familie, træning og fester på samme tid, og samtidig gøre det godt. Sænk derfor kravene til dig selv i eksamensperioden, og prioritér din tid. Eksamen varer ikke evigt, heldigvis, og det kan godt betale sig at fokusere dine kræfter på studiet i den korte tid, det tager.”
6. Drop sammenligning
“Mange unge har en forestilling om, hvad den gode studerende er, og de spejler sig i andre,” forklarer Anna Stelvig, og anbefaler, at du kigger indad og fokuserer på, hvad der er godt for dig.
“Der er ikke kun én rigtig måde at studere på, men der er din måde. Tag stilling til og ansvar for det, der fungerer godt for dig, så du kommer igennem eksamensperioden fagligt stærkere.”
7. Mange veje fører til Rom
Afsluttende minder Anna Stelvig os om, at der er mange veje til drømmejobbet. Selvom vi lever i en verden, hvor presset er stort, er verden ikke sort/hvid.
“Du kan sagtens realisere dine drømme og få succes i livet – også selvom dit gennemsnit ikke er tocifret,” siger Anna afslutningsvist.
Hvis du har brug for yderligere råd, vejledning eller en snak, kan du besøge Anna Stelvigs hjemmeside, hente hendes app eller booke en samtale.
Her finder du app’en: